Ganesha | Adevărul ascuns din spatele imaginii mistice

Ganesha | Adevărul ascuns din spatele imaginii mistice

Ganesha

Introducere

Se spune că Ganesha este cel care ajută la înlăturarea obstacolelor.

Sri Ganesha este una dintre cele mai vechi și mai venerate zeități hinduse, precum și cea mai distinctivă. Capul său de elefant, poveștile enigmatice și simbolistica bogată îl fac recunoscut în întreaga lume. Dar care este adevărul ascuns din spatele imaginii sale mistice? Puțini par să știe.

Marii yoghini îl cunosc pe Sri Ganesha ca stăpânul universului, inteligența cosmică subiacentă care ne leagă de realitatea supremă dincolo de orice nume și formă.

 

Puterea călăuzitoare a lui Ganesha

Ganesha este primul guru care ne ghidează. El este invocat la începutul tuturor ritualurilor hinduse în timp ce ne aliniază cu puterile benefice ale universului. Vehiculul lui, șoarecele, îi indică respectul față de toate creaturile mari și mici.

Gana înseamnă un grup, iar Isha sau Pati înseamnă stăpânul, Ganesha, Ganapati. Gana la nivel exterior sunt toate animalele, dintre care Ganesha ca elefant este conducătorul sau căpetenia, dar aceasta este doar suprafața.

Animalele indică diferitele suflete și energii legate de lumea duală, Samsara. Ganesha îi reunește sub îndrumarea sa și îi oferă Domnului Shiva ca cea mai înaltă conștientizare.

Gana sunt literele sau mantrele alfabetului sanskrit și Ganesha, în calitate de mantra OM (AUM) este conducătorul lor. Gana sunt prana-ele (suflurile subtile) și organele de simț, iar Ganesha ca sine interior este cel mai important. Gana sunt tattva sau principiile universale ale adevărului, începând cu cele cinci elemente, dintre care Ganesha, ca sine interior, este pivotul.

Gana sunt evenimentele și ritmurile în timp ca mișcare a karmei. Ganesha este stăpânul karmei, inteligența cosmică care ne eliberează de roadele acțiunilor noastre.

Dacă ne unim acțiunile cu Ganesha, tot ceea ce facem va obține cele mai bune rezultate.

 

Ganesha și Shiva

Ganesha este fiul și reprezentantul lui Shiva. Shiva este Pashupati sau stăpânul animalelor. El este cel mai important dintre animale, Shiva întrupat ca principiu conducător în lumile manifeste. Aceste animale simbolizează toate creaturile vii.

Atât Ganesha cât și Shiva sunt corelați cu sunetul cosmic OM (AUM). Shiva este AUM în starea sa transcendentă dincolo de orice manifestare. Ganesha este AUM în starea sa manifestă ca subiacentă și conducătoare a tuturor celorlalte forțe cosmice.

Shiva reprezintă conștiința nelimitată dincolo de limitele minții dualiste. Shiva transformă sufletul individual în Ganesha ducându-l dincolo de mintea individuală la conștiința universală care cuprinde întreaga existență.

Când ne abandonăm lui Shiva ca realitate non-duală, ne aliniem cu Ganesha și nu mai suntem legați de condiționarea noastră umană. Intrăm pe tărâmul misterului cosmic dincolo de cunoașterea limitată a minții noastre. Acest lucru necesită sacrificiul dificil al ego-ului reprezentat de capul uman. Ca fiu al Supremului Shiva, Ganesha reprezintă acest proces de trezire interioară, moarte cosmică și renaștere ca o conștiință divină.

 

Ganesha și Shakti

Ganesha este, de asemenea, fiul lui Shakti ca Devi Parvati. Numai el poate lua energia Shakti supremă și o poate direcționa de-a lungul curenților necesari pentru manifestarea sa completă.

Ganesha își are sediul în Muladhara, sau chakra rădăcină, care stăpânește elementul pământ și deține Kundalini Shakti, puterea noastră individuală de transcendență. El ne oferă stabilitatea de a exercita forța Shakti care se ridică din pământ și ne duce la lumina infinită.

Ganesha este unitatea lui Shiva și Shakti, care deține cea mai înaltă conștientizare a lui Shiva, în timp ce afișează toate puterile lui Shakti.

Cele două consoarte ale sale sunt Siddhi, puterea realizării și Buddhi, puterea cunoașterii. În Diwali, el este combinat cu Lakshmi și Sarasvati, care reflectă aceste două forțe. El este iubitul tuturor Zeițelor.

Se spune că Ganesha ajută la înlăturarea obstacolelor, iar eficiența maximă este pe Ganesh Chaturthi, ziua principală a anului pentru închinarea sa.

Abandonați-vă inteligenței cosmice a lui Ganesha și el va manifesta cele mai bune dintre toate posibilitățile fără să vă faceți griji, transformând toate dificultățile în grație.

Acestea sunt doar câteva bucăți ale secretelor yoghine din Sri Ganesha. Cu toate acestea, dacă sunteți dispus să vă alăturați grupului său de ganas, care este adevărata dvs. familie, el vă va conduce către fericirea nelimitată și prezența combinată a Shiva și Shakti.

Dr. David Frawley

 

Link-uri utile:

logo