Neuroștiința yoghină: dezvoltarea Soma (Amrita, Rasa) creierului

Neuroștiința yoghină: dezvoltarea Soma (Amrita, Rasa) creierului

Soma

Introducere

Soma (Amrita, Rasa) face parte dintr-un vast simbolism cosmic în gândirea vedică. Nu poate fi redus la o singură plantă, așa cum au propus unii cercetători. Pentru fiecare Agni sau formă a focului cosmic există un Soma (Amrita, Rasa), apă sau nectar corespunzător. În ființa umană avem acces la puteri speciale ale Agni sau percepție superioară și puteri speciale ale Soma (Amrita, Rasa) sau stări de samadhi. Soma (Amrita, Rasa) suprem este Ananda sau fericirea conștiinței pure.

Creierul poate secreta substanțe chimice puternice care pot aduce schimbări extraordinare în corp și minte. În timp ce medicamentele pot fi folosite pentru a le substitui, funcționarea chimică a creierului poate fi transformată direct prin cultivarea unei conștientizări superioare și a unei prana mai profunde. Pentru ca acest lucru să se întâmple, mintea trebuie să devină tăcută, iar creierul nu servește decât să o reflecte. Acest lucru poate conecta funcția creierului la corpul subtil și la sistemul de chakre.

Secrețiile creierului pot fi influențate de alimente speciale, ierburi, impresii, exerciții de respirație, mantre, meditație și întreaga gamă de practici Yoga și Ayurveda, care lucrează prin natură mai degrabă decât în ​​afara ei. Cultivarea ecologiei creierului la nivel yogic este esențială pentru sănătate și bunăstare în secolul al XXI-lea și pentru dezvoltarea sa continuă de înaltă tehnologie. Ajută în general la imunitatea psihologică și la rezistența la stres.

Soma (Amrita, Rasa), nectarul conștiinței pure

Ce se întâmplă dacă creierul ar putea secreta un fluid care ar putea reînnoi, întineri și revitaliza corpul și mintea – ajutând la o evoluție mai înaltă a conștiinței umane într-o conștiință unitară a Sinelui și a universului?

Învățăturile vedice antice înregistrează existența unei substanțe substanță numită Soma (Amrita, Rasa), care este o putere de fericire și o percepție mai profundă ascunsă în adâncul nostru. Soma (Amrita, Rasa) se numește rasa sau esența și Amrita sau nectarul nemuritor. În timp ce Soma (Amrita, Rasa)-ul botanic sau pe bază de plante a existat și este menționat în textele vedice, este clar dintr-o examinare detaliată a învățăturilor vedice, că Soma (Amrita, Rasa) principal este un Soma (Amrita, Rasa) intern, care poate curge dintr-o conștiință superioară și poate afecta creierul și sistemul nervos, obținute prin practicile yoga de pranayama, mantra și meditație. Există Soma (Amrita, Rasa)s superioare dincolo de corp și dincolo de minte.

Yoga vorbește în mod similar despre amrita sau nectarul care apare din practica yoga și samadhi, starea yoghină a conștientizării unitare, care creează un flux intern de fericire și bunăstare, care se deplasează prin nadis sau canale ale corpului subtil și ale sistemului nervos.

În gândirea yoghină, lotusul cu o mie de petale al capului (sahasrara) – chakra care corespunde creierului la nivel fizic – se numește Soma (Amrita, Rasa), adică și Luna. Lotusul capului este locul Lunii, deoarece inima se raportează la Soare sau Surya, iar chakrele inferioare la Agni sau Foc.

Soma (Amrita, Rasa) se referă la Lună, la Lună ca simbol al luminii conștiinței de sine răcoroase și calme, a minții liniștite și tăcute ca un lac de munte înalt. Creierul este denumit în mod simbolic Luna, datorită fluidelor extinse pe care le conține. Cu toate acestea, creierul fizic nu este decât manifestarea exterioară a unei puteri superioare de conștientizare, care nu este încă pe deplin evoluată la om în zilele noastre.

Soma (Amrita, Rasa) și Tarpak Kapha: Pespectiva Yoga și Ayurveda

Astăzi, cu o stare de rău psihologică în creștere în societatea noastră și cu disfuncția limbică din creier, avem nevoie de o nouă abordare pentru îmbunătățirea funcției creierului. Numeroasele medicamente disponibile, în special, antidepresivele, ne pot modifica starea de spirit. Dar pot avea efecte secundare și pot genera dependență. O alternativă naturală și yoghină poate fi foarte utilă.

Medicina ayurvedică observă că există o substanță numită Tarpak Kapha, sub forma principală a Kapha dosha, umoarea biologică a apei, care este responsabilă pentru lubrifierea sistemului nervos și a creierului. Soma (Amrita, Rasa) ca putere a bunăstării și mulțumirii se referă la Tarpak Kapha la nivel fizic. Tarpak Kapha din sistemul ayurvedic se referă la rândul său la Ojas, esența subtilă a Kapha, care este esența tuturor celor șapte țesuturi corporale, în special a fluidului reproductiv. Ojas este ultima soluție de forță atât din nutriție, cât și din vitalitatea congenitală conectată la Soma (Amrita, Rasa)-ul nostru mai profund. Ojas este baza imunității fizice și psihologice și a rezistenței la boli și tulburări. Tarpak Kapha se leagă prin Ojas de Soma (Amrita, Rasa) ca puterea supremă de întinerire a corpului și a minții.

Neuroștiința yogică vizează înțelegerea și dezvoltarea Soma (Amrita, Rasa) creierului și a chakrei capului sau a lotusului cu o mie de petale (sahasrara), prin îmbunătățirea Tarpak Kapha și Ojas. Există multe instrumente și învățături despre acest lucru în gândirea ayurvedică, yoghină și tantrică. Acestea încep cu ierburi de întinerire ayurvedice speciale pentru minte, cum ar fi brahmi, manduka parni, shankha pushpi, calamus, lemn de santal, tulsi, ashwagandha, amalaki și shilajit, printre multe altele, în preparate speciale precum Brahma Rasayana.

Metodele yoghine includ forme de meditație răcoritoare și calmante, mantre și pranayama care promovează Soma (Amrita, Rasa), pratyahara (retragerea simțurilor) și yoga nidra și asane care susțin un proces de răcire și calmare.

Meditația profundă, tăcută, care duce la starea Samadhi, în care experimentăm Ananda (beatitudinea) generată de Soma (Amrita, Rasa), este cheia. Am examinat aceste aspecte ale Soma (Amrita, Rasa) în cartea mea: Soma (Amrita, Rasa) in Yoga and Ayurveda: the Power of Rejuvenation and Immortality (David Frawley, Lotus Press 2012).

O modalitate simplă de a începe este mantra Soma (Amrita, Rasa) pentru minte – Om Shreem Soma (Amrita, Rasa)ya Namah! Mantra Soma (Amrita, Rasa) pentru Prana este pur și simplu So’ ham și este o altă practică de bază.

Cu excepția cazului în care învățăm să accesăm Ananda conștiinței superioare, cultura noastră poate deveni mai dependentă de droguri atât recreative și medicinale, cât și de stimularea mediatică excesivă. Tehnologia informațională ne poate irita sistemul nervos în continuare. Depresia și agitația pot crește în societatea noastră. Yoga și Ayurveda ne arată calea de a contracara acest lucru, dar trebuie să facem munca în propria noastră viață de zi cu zi, începând cu propria sadhana.

Vamadeva Shastri

 

Link-uri utile:

logo