SOMA (Amrita) | Nectarul divin al nemuririi

SOMA (Amrita) | Nectarul divin al nemuririi

Soma (Amrita)

Soma (Amrita), contrapartea lui Agni

Fiecare formă de Agni are o formă corespunzătoare de Soma (Amrita), fără de care nu poate funcționa corect. Acesta este, de asemenea, un fapt important de luat în considerare cu atenție. Soma (Amrita) este principiul apei, hranei și fericirii care îl completează pe Agni ca foc, purificare și cunoaștere. În mod similar, Agni este Soarele și Soma (Amrita) este Luna, aspectele active și receptive sau forțele electrice și magnetice și toate aceste principii complementare în natură. Întregul univers este de natura lui Agni și Soma (Amrita).

Agni este principiul principal în cunoașterea vedică. Acest lucru începe cu centralitatea focului digestiv din Ayurveda. Se extinde la focul pranei și la focul meditației, care stau la baza practicilor superioare de yoga.

Agni în sensul mai larg este o putere cosmică a luminii, percepției și transformării, care se extinde la lumina conștiinței în sine. Agni nu este doar focul ca principiu material sau fizic, ci ca lumina întregii existențe, întregul univers în sine existând ca foc cosmic. În tratamentele ayurvedice și practicile de yoga, Agni se referă la lumină, căldură, purificare și detoxifiere. Aplicarea căldurii într-o formă sau alta este cea care purifică, coace, gătește și transformă. Sunt necesare Agnis superioare pentru a dezvolta o conștientizare mai înaltă. La un nivel exterior, Soma (Amrita) este combustibilul pentru focul Agni. Cu toate acestea, la nivel interior, Soma (Amrita) este esența transformată pregătită, gătită sau coaptă pentru foc – rodul activității Agni.

Pentru focul digestiv, mâncarea naturală bună este Soma (Amrita) pe bază de combustibil. Cu toate acestea, țesuturile sănătoase ale corpului sunt Soma (Amrita) sau rezultatul digestiei acelui aliment.

Pentru Agni pranic sau focul de viață, aerul, spațiul, mediul înconjurător și parfumurile pozitive sunt Soma (Amrita) combustibil de bază. O expresie emoțională iubitoare pozitivă este Soma (Amrita) interioară, care este rezultatul dezvoltării corecte a pranei.

Pentru Agni mental, impresiile senzoriale naturale bune sunt Soma (Amrita) sau combustibilul său exterior. Inteligența creativă este Soma (Amrita) interioară care este rezultatul unei digestii adecvate a impresiilor noastre senzoriale.

La cel mai înalt nivel pentru Agni ca conștiință, există Soma (Amrita) complementară ca Ananda sau fericire. Acesta este Soma (Amrita) cunoașterii vedice superioare și Ananda (extazul) meditației.

 

Importanța Soma (Amrita) în practica ta de meditație

Soma (Amrita) este un termen sanscrit care derivă din rădăcina su, care înseamnă „energiza, stimula, umfla, extinde și crește”. Se referă la puterea fericirii sau a ananda-ei, care în gândirea vedică este originea tuturor lucrurilor și baza întregii creații. Soma (Amrita) este descris pentru prima dată în imnurile Rigvedei, cel mai vechi text vedic, care predomină în a noua carte sau mandala. Acestea sunt privite ca fiind cele mai importante imnuri din întregul text și care ne oferă puterea de a ne transforma în rishis sau clarvăzători.

Dacă luăm în considerare rolul lui Soma (Amrita) în vindecarea și practicile noastre spirituale, precum și Agni, putem crea o abordare mai integrală și echilibrată. Putem învăța cum să îmbunătățim extazul sau Samadhi, care este, de asemenea, cel mai înalt scop al eforturilor noastre. Pentru a contacta acest principiu Soma (Amrita), trebuie mai întâi să iubim ceea ce facem și să avem un interes real în practica noastră și în învățătura noastră. Trebuie să fim ghidați de inspirație și aspirație, căutând atât să creștem în propria noastră ființă, cât și să împărtășim ceea ce învățăm respectuos cu ceilalți. Soma (Amrita) poate fi contactat inițial ca bunăstare pe care o simțiți din practica dumneavoastră. Este satisfacția pe care o câștigi prin a o face în mod regulat. În practica obișnuită există o anumită samskara sau o tendință subconștientă de a continua și de a o extinde, un obicei pe care îl luați, nu bazat pe constrângere, ci bazat pe urmarea ritmurilor vieții. Este ca și cum ai cultiva o grădină și te vei bucura de plantele care cresc, înfloresc și produc fructe.

Soma (Amrita), mintea și creierul

Soma este numit „nectar” sau amrita. Deoarece amrita înseamnă atât nectar, cât și nemurire, Soma (Amrita) este numit și „nectarul nemuririi”. Ea curge în picături numite bindus în gândirea tantrică. Deoarece Agni este focul care urcă de jos, Soma (Amrita) este harul care coboară de sus. Agni se referă la focul Kundalini care urcă de la chakra rădăcinii de dedesubt, iar Soma (Amrita) este nectarul corespunzător care coboară din lotusul cu o mie de petale al capului (sahasrara) de sus, în practicile Yoga superioare. Lotusul cu o mie de petale este adesea numit scaunul lui Soma (Amrita) sau al Lunii.

Soma (Amrita) se leagă de minte în gândirea vedică, care este adesea identificată cu Luna și își are sediul în cap. Mintea ca Luna are o natură reflexivă care se dezvoltă prin receptivitate, observare și contemplare. Mintea funcționează cel mai bine atunci când este răcoroasă și calmă ca lumina Lunii. Mintea are propria sa mulțumire naturală atunci când se odihnește în propria sa natură, tăcută în noi. Onorarea Lunii în viața noastră și înțelegerea locului Lunii în diagrama noastră astrologică vedică ne ajută să lucrăm cu Soma (Amrita) din noi.

Lotusul cu o mie de petale al capului (sahasrara) are omologul său fizic în creier și numeroasele sale pliuri de țesuturi și fluide. În ceea ce privește Ayurveda, Soma (Amrita) se referă la Tarpak Kapha, cel al lui Cinci forme de Kapha dosha care lubrifiază și hrănesc creierul și sistemul nervos. Susține natura apoasă a lichidului cefalorahidian și promovează mulțumirea, armonia și bunăstarea atât la nivel fizic, cât și psihologic. Tarpak înseamnă „ceea ce dă mulțumire”.

Dezvoltarea Tarpak Kapha este o modalitate de a obține controlul asupra propriei chimii a creierului și de a promova secreția de substanțe chimice pozitive și hormoni care mențin calma și conținutul sistemului nostru nervos. Această dezvoltare a Tarpak Kapha poate ajuta la combaterea multor afecțiuni psihologice adverse, în special depresie, anxietate, stres, furie și dependențe de toate tipurile. Este un factor important în tratamentele psihologice ayurvedice.

Acest Soma (Amrita) interior sau Tarpak Kapha are puterea de a vindeca și întineri atât corpul, cât și mintea, inclusiv simțurile și sistemul nervos. Este baza terapiilor de întinerire ayurvedică, în special pentru minte.

 

Soma (Amrita) și Mantra

Mantra este principalul instrument yoghin pentru lucrul asupra minții. Aceasta implică dezvoltarea lui Soma (Amrita), amrit sau Ananda ca esență a minții. Mantra poate fi folosită pentru a ne dezvolta Soma (Amrita) interioară, care este fericirea și fericirea inerente naturii conștientizării. Pe măsură ce dezvoltați energia Soma (Amrita) sau fericirea mantrei, aceasta va avea o putere mai mare de vindecare atât pentru voi, cât și pentru ceilalți.

Totuși, ca formă de Soma (Amrita), mintea este, de asemenea, rezultatul final al nutriției și digestiei noastre atât la nivel fizic, cât și psihologic. Această esență a digestiei mentale se reflectă în amintirile noastre. Mintea ca esență a memoriei noastre ar trebui să se bazeze pe amintiri și atitudini pozitive. Luarea mantrei la cel mai profund nivel al memoriei este o modalitate importantă de a face acest lucru.

Meditația este un mod de a cultiva esența ființei noastre și de a ne conecta la încântarea interioară sau Soma (Amrita) de a ne odihni în propria noastră natură ca conștientizare pură. Este un mod de a extrage esența păcii și a fericirii care străbate acest vast univers minunat al conștiinței. Mantra sămânță se dezvoltă într-o stare naturală de meditație în care putem simți o singură conștientizare, vibrație și energie creativă care pătrund nu numai pe noi înșine, ci și pe întreaga lume din jurul nostru.

 

Mintea unitară, Prana și vorbirea

Concentrarea este fundamentul dezvoltării meditației. Regula este că atunci când mintea devine focalizată pe un singur obiect de cunoscut (ceea ce se numește ekagra chitta în Yoga și Vedanta), atunci se mută în mod natural într-o stare de meditație și samadhi – fericirea sau Soma (Amrita) începe să curgă în mod natural. Aceasta înseamnă că trebuie să ne aducem mintea într-o stare de singularitate, ca o singularitate ca în fizica modernă care depășește legile obișnuite ale naturii, pentru ca orice transformare interioară să aibă loc. Într-o stare singulară, mintea este capabilă să se deplaseze dincolo de timp, spațiu și karma, dincolo de conștiința localizată la conștiința unitară care ne conectează cu întregul univers. Această conștientizare unică ascuțită este focul bindu sau punctul adimensional care este, de asemenea, și revărsarea fluxului de Soma (Amrita).

O mantra sămânță este o modalitate importantă de a dezvolta această minte focalizată pe un singur punct. Practica introspecției în Vedanta sau punerea întrebării „Cine sunt eu?” este o altă metodă. Mintea focalizată pe un singur punct este mintea unitară (supramentalul) în care suntem atenți din toată inima la orice ne privește în viață. La rândul său, această minte unitară este legată de prana unitară, care este concentrarea nu numai a respirației, ci energizarea întregii noastre vitalități către un scop mai înalt în viață.

Instrumente suplimentare pentru practică

Pentru o meditație adecvată, este adesea recomandat să păstrezi mintea răcoroasă, calmă, liniștită și compusă ca un lac de munte liniștit care poate reflecta albastrul profund al cerului fără margini. Menținerea capului răcit și a ombilicului cald este o cheie pentru echilibrarea și susținerea Agni și Soma (Amrita).

Există câteva lucruri practice pe care le puteți face în acest sens. Unul este să plasezi limba pe ceru gurii (kechari mudra), ceea ce ajută la mișcarea superioară a conștientizării și încântării. Ajută la atragerea pranei și vorbirii în sus și la expansionarea conștiinței noastre în spațiu.

Un alt lucru este să vă concentrați mintea în zona moale a palatului din partea din spate superioară a rădăcinii gâtului. Aici există o chakră a minții mai mică, care controlează toate cele cinci simțuri și permite nectarului conștientizării superioare să curgă prin creier. Este Soma (Amrita) sau omologul apos al celui de-al treilea ochi care are o natură aprinsă sau Agni.

Din palatul moale al gurii se poate experimenta un flux de nectar din creier care va aduce un gust dulce salivei. Fixarea conștientizării noastre în acest moment ne ajută, de asemenea, să controlăm toate simțurile și să le orientăm către interior. Acest lucru este ajutat prin focalizarea privirii noastre interioară către această locație.

 

Fără efort și curgător

Soma (Amrita) plăcerii curge cel mai bine atunci când renunțăm la efortul exterior și intrăm într-o stare fără efort de relaxare interioară și exterioară, care este de a ne deschide inimile către harul și binefacerea universului magic în care trăim. Trebuie să învățăm cum să curgem aliniați la harul și încântarea întregii existențe. Adesea eforturile noastre personale ne inhibă în creșterea noastră superioară și evoluția spirituală. Practicile noastre ar trebui să fie făcute în mod natural și ușor, permițând desfășurarea proceselor interioare, ca un râu care se deplasează spre mare.

 

Spaţiu

Pentru a dezvolta acest nectar al meditației, trebuie să creăm un sentiment de spațiu și vastitate în conștiința noastră. Spațiul este încântare sau ananda, deoarece este libertate și eliberarea de toate limitările. Vastitatea în minte este necesară pentru a crea spațiu – ceea ce înseamnă că trebuie să renunțăm la lucruri mici și banale, la conflicte personale și emoționale și să ne conectăm cu universul nelimitat și cu nenumăratele sale forme de viață și conștiință.

 

Mulțumire

O altă cheie a meditației și practicii yoga este mulțumirea sau santosha, unul dintre cele cinci niyama sau principiile fundamentale ale practicii yoga cărora rareori i se acordă atenția necesară. Cultivați mulțumirea de tip interior, recunoscând fericirea inerentă propriei ființe. Aceasta nu înseamnă să ne lăsăm inerți și să încercăm să ne acomodăm sau să ne scuzăm pentru slăbiciunile noastre din viață. Este normal să afirmăm că în natura noastră interioară suntem perfect fericiți, liberi, conștienți și nemuritori, una cu toate. Această atitudine de fericire sau Soma (Amrita) bhava va permite negativității să se îndepărteze de noi în mod natural.

 

Receptivitate

Un alt principiu important al Soma (Amrita) este receptivitatea. Fii receptiv, ceea ce înseamnă să fii respectuos cu privire la toată viața, la tine și la toate relațiile tale. Când suntem receptivi în liniște, atunci ceea ce are o valoare și un adevăr mai mare va veni în mod natural la noi. Aceasta implică să devenim un vas care este deschis și poate transporta nectarul, harul, frumusețea sau Ananda care străbate toate lucrurile. A fi receptiv înseamnă nu a judeca, ci a permite fiecărui lucru să-ți dezvăluie și să-și dezvăluie adevărata natură.

 

Jocul Deliciului

Soma (Amrita) se referă, de asemenea, la lila sau jocul vieții. Viața ar trebui să fie un joc de încântare sau ananda. Dar pentru ca acest lucru să aibă loc, trebuie să căutăm să ne exprimăm propria fericire interioară. Ar trebui să căutăm să aducem fericirea în lume, mai degrabă decât să urmărim fericirea din obiecte externe sau de la alte persoane. Aflați-vă rolul în piesa Divină și intrați în dansul inteligenței creative.

 

Link-uri utile:

logo