Blog

Dr. Axe – 10 Beneficii ale uleiului esențial de tămâie (frankincense) doTERRA

Posted by:

Dr. Axe – 10 Beneficii ale uleiului esențial de tămâie (frankincense)

  1. Ajută la reducerea reacțiilor de stres și a emoțiilor negative

La inhalare, s-a demonstrat că uleiul de tămâie (frankincense) reduce frecvența cardiacă și tensiunea arterială ridicată. Are abilități anti-anxietate și de reducere a depresiei, dar spre deosebire de medicamentele eliberate pe bază de rețetă, nu are efecte secundare negative și nu provoacă somnolență nedorită.

De exemplu, la șoareci, arderea rășinii Boswellia ca tămâie (frankincense) a avut efecte antidepresive. Acetat de incensol, o componenta de tamaie, provoaca psihoactivitate prin activarea canalelor TRPV3 in creier. Acest canal din creier este implicat în percepția căldurii în piele. (2)

  1. Ajută la creșterea funcției sistemului imunitar și previne bolile

Studiile au demonstrat că beneficiile tămâie (frankincense)i se extind la abilitățile de îmbunătățire a imunității care pot ajuta la distrugerea bacteriilor periculoase, a virusurilor și chiar a cancerelor. Cercetătorii de la Universitatea Mansoura din Egipt au efectuat un studiu de laborator și au descoperit că uleiul de tămâie (frankincense) prezintă o activitate imunostimulantă puternică. (3, 4)

Poate fi folosit pentru a preveni formarea de germeni pe piele, gură sau în casa ta. Acesta este motivul pentru care mulți oameni aleg să folosească tămâie (frankincense) pentru ameliorarea naturală a problemelor de sănătate orală; calitățile antiseptice ale acestui ulei pot ajuta la prevenirea apariției gingivitei, a respirației urât mirositoare, a cavităților, durerilor de dinți, rănilor la nivelul gurii și a altor infecții. (5)

  1. Poate ajuta la combaterea cancerului sau la tratarea efectelor secundare ale chimioterapiei

Mai multe grupuri de cercetare au descoperit că tămâia are efecte antiinflamatoare și anti-tumorale promițătoare atunci când sunt testate în studii de laborator și pe animale. S-a demonstrat că uleiul de tămâie (frankincense) ajută la combaterea celulelor unor tipuri specifice de cancer. Cercetătorii din China au investigat efectele anticancerigene ale tămâie (frankincense)i și uleiurilor de smirnă asupra a cinci linii de celule tumorale într-un studiu de laborator. Rezultatele au arătat că liniile celulare ale cancerului de sân și de piele uman au arătat o sensibilitate crescută la combinația de mir și uleiuri esențiale de tămâie (frankincense). (6)

Un studiu din 2012 a constatat chiar că un compus chimic găsit în tămâie (frankincense) numit AKBA are succes în uciderea celulelor canceroase care au devenit rezistente la chimioterapie, ceea ce îl poate face un potențial tratament natural al cancerului. (7)

  1. Astringent și poate ucide germenii și bacteriile dăunătoare

Tămâia este un agent antiseptic și dezinfectant care are efecte antimicrobiene. Are capacitatea de a elimina germenii reci și gripali din casă și corp în mod natural și poate fi utilizat în locul produselor de curățat chimice de uz casnic.

Un studiu de laborator publicat în Letters in Applied Microbiology a constatat că combinația dintre uleiul de tămâie (frankincense) și uleiul de smirnă este deosebit de eficientă atunci când este utilizată împotriva agenților patogeni. Aceste două uleiuri, care au fost utilizate în combinație începând cu 1500 î.Hr., au proprietăți sinergice și aditive atunci când sunt expuse la microorganisme precum Cryptococcus neoformans și Pseudomonas aeruginosa. (8)

  1. Vindecă pielea și previne semnele îmbătrânirii

Beneficiile uleiului de tămâie (frankincense) includ capacitatea de a întări pielea și de a-i îmbunătăți tonusul, elasticitatea, mecanismele de apărare împotriva bacteriilor sau petelor și aspectul pe măsură ce cineva îmbătrânește. Poate ajuta la tonifierea și ridicarea pielii, la reducerea aspectului cicatricilor și acneei și la vindecarea rănilor. Poate fi, de asemenea, benefic pentru estomparea vergeturilor, cicatricilor chirurgicale sau urmelor asociate sarcinii și pentru vindecarea pielii uscate sau crăpate.

Potrivit unei recenzii publicate în Jurnalul de Medicină Tradițională și Complementară, uleiul de tămâie (frankincense) reduce roșeața și iritarea pielii, producând totodată un ton mai uniform al pielii. Studiile sugerează că structura triterpenică pentaciclică (de tip steroid) a uleiului de tămâie (frankincense) contribuie la efectul său calmant asupra pielii iritate. (9)

  1. Îmbunătățește memoria

Cercetările sugerează că uleiul de tămâie (frankincense) poate fi folosit pentru a îmbunătăți memoria și funcțiile de învățare. Și unele studii pe animale arată chiar că utilizarea tămâie (frankincense)i în timpul sarcinii poate crește memoria descendenților unei mame.

Într-un astfel de studiu, când șobolanii însărcinați au primit tămâie (frankincense) oral în timpul perioadei de gestație, a existat o creștere semnificativă a puterii de învățare, a memoriei pe termen scurt și a memoriei pe termen lung a descendenților lor. (10)

  1. Poate ajuta la echilibrarea hormonilor și la îmbunătățirea fertilității

Beneficiile uleiului de tămâie (frankincense) pot include reducerea simptomelor asociate menstruației și menopauzei prin echilibrarea nivelului hormonal, deși cercetările pe această temă sunt limitate. A fost folosit pentru a ajuta la ameliorarea durerii, crampelor, constipației, durerilor de cap, anxietății, greaței, oboselii și schimbărilor de dispoziție. Uleiul de tămâie (frankincense) poate ajuta, de asemenea, la reglarea producției de estrogen și poate reduce riscul dezvoltării tumorii sau chistului la femeile aflate în premenopauză.

Studiile efectuate pe animale au arătat că uleiul de tămâie (frankincense) poate fi utilizat ca agent de promovare a fertilității, ceea ce se poate datora structurii chimice a uleiului care acționează similar cu cea a steroizilor. Atunci când tămâia a fost utilizată intern la șobolani, a crescut fertilitatea și numărul de implantări și fături viabile, ceea ce sugerează că uleiul poate crește motilitatea și densitatea spermei. (11)

  1. Ușurează digestia

Tămâia ajută sistemul digestiv să se detoxifice în mod corespunzător și să producă mișcări intestinale. De asemenea, poate ajuta la reducerea durerilor și a crampelor la stomac, la ameliorarea greaței, la eliminarea excesului de apă din abdomen care poate provoca balonare și chiar la ameliorarea durerilor de stomac legate de sindromul premenstrual. (12)

Face acest lucru accelerând secreția enzimelor digestive, crescând producția de urinare, relaxând mușchii tractului digestiv și, de asemenea, ajută la îmbunătățirea circulației, care este necesară pentru o sănătate digestivă adecvată. S-a dovedit a fi benefic în reducerea simptomelor sindromului de intestin cu scurgeri, colitei cronice, colitei ulcerative, bolii Crohn și IBS. (13)

  1. Acționează ca un ajutor pentru somn

Utilizările de tămâie (frankincense) includ scăderea nivelului de anxietate sau stres cronic care vă poate ține treaz noaptea. Are un parfum calmant, împământător, care vă poate ajuta în mod natural să adormiți. Acest ajutor natural de somn ajută la deschiderea căilor respiratorii, permite corpului dvs. să atingă o temperatură ideală de somn și poate elimina durerea care vă ține sus. (14)

  1. Ajută la scăderea inflamației și a durerii

Tămâia poate inhiba producerea de molecule inflamatorii cheie asociate cu afecțiuni precum artrita, astmul, tulburări intestinale dureroase, cum ar fi IBS și multe alte afecțiuni. (15)

Poate fi util pentru a ajuta la prevenirea descompunerii țesutului cartilajului și sa demonstrat că reduce semnificativ nivelurile de inflamații periculoase și dureroase, făcându-l o opțiune naturală de tratament pentru afecțiunile legate de durere care afectează mușchii, articulațiile și tendoanele.

Contact: Simona Dărăbant – 0740 175 185

 

Articol preluat și tradus de pe https://draxe.com/essential-oils/what-is-frankincense/.

0

About the Author:

• Oameni Liberi, Formatori de Oameni Liberi, • Traineri autorizați (certificați de Ministerul Educației), • Profesori Yoga (certificați Yoga Alliance), • Traineri Aromatouch (certificați de dōTERRA), • Aromaterapeuți & Fitoterapeuți (certificați de Ministerul Muncii și Ministerul Educației), • dōTERRA Diamond Wellness Advocates, • Fondatori și Proprietari Spanda Prōject & Spanda Yoga.
  Te-ar putea interesa și următoarele articole