SPANDA – Semnificația ezoterică a cuvântului

SPANDA – Semnificația ezoterică a cuvântului

Spanda Project

Spanda – Etimologie

Spanda (“freamat” sau vibratie”) este un termen foarte important în Shaivismul din Kashmir, cea mai elevată școală spirituală cu care ne-am intersectat în această viață.

În general, ideea de “vibratie primordiala” poate sugera ceva abstract, în legatura poate cu creatia universului (uneori ea este considerata drept cauza transcendentala a universului). Pe de alta parte, termenul “” poate crea ideea unei oscilatii pur mecanice.

În realitate, spanda desemneaza o realitate nespus de intima a fiintei. Ea este înfiorarea, freamatul sacru al Inimii noastre.

În viata de zi cu zi, freamatul sacru se exprima ca entuziasm sau elan, în toate manifestarile existentei. O viata plina de Inima e “sahridaya”, în timp ce lipsa acestui dinamism al vietii genereaza apatie, neîncredere, inertie. Ea duce individul catre ineficienta si dispersare.

Spanda readuce centrarea în Inima si bucuria de a trăi.

În esenta, Spanda Yoga este o minunare în freamatul sacru al Inimii, o deschidere în fata întregului spectru al vietii.

Spanda este Parashakti, Suprema Rezonanţă Divină, Energia Ultimă a Conştiinţei Divine. Ea este în acelaşi timp transcendentă, dar totodată şi ca un freamăt subtil, o mişcare care animă transcendentul; altfel spus ea este acea manifestare transcendentă dinamică din sânul Lui Dumnezeu Tatăl care face să apară manifestarea. Realizând o paralelă cu tradiţia creştină, Spanda ar putea fi asimilată Duhului Sfânt – care este de fapt şi Vibraţie Creatoare Supremă, în lipsa căruia nimic nu ar putea să existe.

Această acţiune de manifestare a universului prin intermediul lui spanda se realizează cuantificat, în 12 faze sau momente distincte de Conştiinţă şi de Energie în acelaşi timp, care sunt cele 12 Kali-uri. Această acţiune se manifestă la nivel cosmic, divin, reflectându-se totodată şi la nivel individual – la nivelul Sinelui Suprem Atman (în fiecare conştiinţă umană), fiind chiar Lumina Divină Necreată care face să existe atât manifestarea universală, cât şi fiecare conştiinţă în parte. Spanda este deci acea Lumină necreată care susţine şi animă totul.

Despre „miezul” emotiei mistice sau artistice

Exista, pentru fiecare dintre noi, un spectru de emotii pe care le numim „înaltatoare”: emotia infinitului pe care o poti trai privind stelele, noaptea, sau contemplând peisajul de pe vârful unui munte, emotia frumusetii unui rasarit de soare, emotia artistica, iubirea, fericirea coplesitoare, dorul, ardoarea, devotiunea, aspiratia spirituala etc. etc. Prin intermediul lor ne putem adânci din ce în ce mai profund în Inima Spirituala, în ceea ce suntem cu adevarat; si, daca vom merge astfel dincolo de spectrul infinit nuantat al acestor trairi, dincolo de conjunctura experientei ca atare, dincolo de obiectul acesteia, vom realiza ca la origine exista un unic impuls, ca în ultima instanta toate nu sunt decât diferite expresii ale unei unice vibratii nespus de subtile, ale aceluiasi unic freamat sacru al Inimii Spirituale. Prin practica, Spanda se reveleaza ca substrat al tuturor ritmurilor vietii, fiind una si aceeasi vibratie suprema ce patrunde atât energiile corpului nostru, cât si energiile întregului univers.

Semnificatia fiorului Inimii

Într-o dezbatere cu privire la existenta realitatii divine, mintea poate gasi întotdeauna atât argumente pro, cât si contra. Certitudinea existentei a „Ceva”, a Realitatii divine, provine din Inima. Simti Inima vibrând si atunci spui: „Da, cred în Dumnezeu. De ce? în primul rând pentru ca aceasta este o convingere nespus de intima, pentru ca o simt aici, în piept.” Este coplesitor sa realizam ca sursa credintei noastre autentice (indiferent de contextul cultural sau religios în care o exprimam) îsi are de fapt izvorul într-un fior nespus de discret, simtit în piept. Un fior care poate fi simtit chiar si la nivel fizic… De aceea, in Spanda Project / Spanda Yoga, insistam asupra importantei semnificatiei acestui fior. Fiorul din Inima este însasi expresia lui Spanda, freamatul sacru, cea mai înalta vibratie existentiala, pulsatia aducatoare de fericire a Inimii Spirituale. Ea este prezenta în fiecare fiinta, în orice clipa, chiar daca putine traditii spirituale au conceptualizat-o ca atare. Ea radiaza în orice om, chiar daca a fost si continua sa fie ignorata, reprimata, neglijata.

Ce urmărim cu Spanda Project și Spanda Yoga

Spanda Yoga urmareste prin practicile sale reamintirea, constientizarea acestui freamat interior al Inimii si de aici trairea unicitatii divine, a fericirii nesfârsite. Acest demers nu este singular. În trecut, în traditia shivaita au existat doua scoli de o înalta spiritualitate: Spanda si Pratyabhijna, care aveau ca element central trezirea acestui freamat al Inimii Spirituale. Putem deduce cât de importanta era aceasta notiune, din moment ce una dintre aceste grupari spirituale purta chiar numele Spanda – Scoala freamatului sacru al Inimii.

Puntea dintre individual si universal

Acum am putea întelege mai usor de ce se vorbeste despre natura transcendenta a acestei vibratii, a lui Spanda. Ea este precum o punte între energie si constiinta. Daca este corect directionata, o emotie sau orice energie launtrica se sublimeaza în acest freamat sacru ce aduce cu el translatia de la individual la universal, de la profan la sacru, de la agitatia mintii la Pacea beatifica. Constienta asupra freamatului sacru al Inimii este un mod de a venera Infinitul în finit, Totalitatea în individual, Unitatea în dualitate.

Aceasta este si ratiunea pentru care, în casdrul Spanda Project și Spanda Yoga, se recomanda focalizarea atentiei asupra senzatiilor resimtite în zona pieptului.

Spanda – Hrana sufletului nostru

Prin constientizare constanta, acest freamat se amplifica într-o vibratie ce se expansioneaza în întreaga fiinta, aducând fericire, iubire, libertate. În mod obisnuit, se recomanda sa fim foarte atenti la hrana zilnica a corpului nostru. Dar rareori se vorbeste despre cum ar trebui sa ne „hranim” atentia noastra. În cadrul Spanda Project și Spnda Yoga, Spanda devine hrana sufletului nostru.

Din Inima Spirituala, Atman, radiaza freamatul sacru al libertatii absolute. Prin intermediul sau, în meditatii (si nu numai) putem trai revelatia naturii noastre expansionate, nelimitate.

Vibratia ce evoca Tacerea

În mod aparent paradoxal, adâncirea în Inima Spirituala – deci focalizarea din ce în ce mai intensa asupra unei realitati din ce în ce mai subtile – genereaza la un moment dat expansiunea într-un spatiu fara limite. Practic, în meditatia de revelare a realitatii divine, Atman, se trezeste o inefabila emotie în Inima, o vibratie a Misterului lui Dumnezeu. Acest freamat sacru este Spanda. Prin practica meditativa, aceasta vibratie este amplificata pentru a ajunge sa reverbereze în întreaga noastra fiinta, chiar si la nivelul corpului fizic.

Astfel, se poate produce cu usurinta expansiunea în constiinta acorporala, prin trairea constienta a acestei vibratii, ramânând foarte atenti, fara a judeca, fara a compara, pâna când obiectul perceptiei (corpul fizic) dispare în întregime.

Ceea ce ramâne este o observare detasata a perceptiei însasi (a vibratiei atotcuprinzatoare). Aceasta vibratie, acest freamat al Inimii Spirituale are o calitate cu totul aparte, pentru ca ea ne confera totodata sentimentul existentei unei forte calauzitoare care, spre deosebire de mental – ce în aceste situatii este ineficient – ne ghideaza spre Realitatea Sinelui Suprem. Spanda se deosebeste de vibratia oricarei energii manifestatoare pentru ca, spre deosebire de acestea, elementul pe care ea îl suscita nu este altceva decât o tacere, un vid care se reveleaza între miscarile sale vibratorii.

Atunci când traim linistea ce anunta experienta cufundarii în “miezul” fiintei noastre, se deschide o perspectiva inefabila asupra Inimii Spirituale, care este însa net diferita de o experienta mentala.

Spanda este însăși Grația Divină

Fiecare moment este o ocazie de a ne deschide sufletul, de a iubi.
În cadrul Spanda Project și Spanda Yoga, gratia divina este de fapt revelarea, dez-valuirea, a ceea ce suntem cu adevarat. Cea mai potrivita atitudine ce faciliteaza gratia este însasi deschiderea plina de recunostinta si iubire fata de orice posibilitate. În intimitatea energiilor si trairilor noastre, se reveleaza imensul potential aflat dincolo de limitarile credintelor, prejudecatilor, schemelor noastre reactive. Se reveleaza Spanda, freamatul sacru. Spanda însasi este gratia.

Spanda – Maestrul interior

În cadrul Spanda Project și Spanda Yoga nu este necesar sa ne bazam pe ceva exterior, pe „informatii secrete” sau pe un profesor, indiferent de autoritatea si celebritatea sa.

Freamatul sacru este învatatura, mesajul, revelatia, taina, initierea facuta vie în noi.

Pentru aceasta, demersul pe care îl propunem este esentialmente practic. În cadrul Spanda Project și Spanda Yoga nu ne propunem ca practicantul doar sa înteleaga Spanda, freamatul sacru, ci sa devina Spanda.

logo