Cu toţii suntem supuşi la o serie de influenţe, recepţionate pe diferite niveluri, de către organele de simţ. Cine nu a sesizat liniştea binefăcătoare la ţară, în amurg sau cântecul păsărilor din pădure, în contrast cu zgomotele unui mare oraş? Cine nu a respirat gol, prin toţi porii aerul pur al unei păduri sau de la ţărmul mării, nu s-a bucurat de mângâierea blândă a vântului, a soarelui, nu s-a înfiorat mergând desculţ pe iarbă, în contrast cu “sufocarea” hainelor şi a încălţămintei de zi cu zi?
Toţi sau aproape toţi am avut şi avem asemenea experienţe, dar din nefericire adeseori sunt prea scurte aşa încât putem afirma prin contrast că mai tot timpul suntem “bombardaţi” de stimuli nefaşti, dizarmonioşi, modul natural de a trăi devenind un “lux”. Consecinţele “traiului artificial” (nenatural) sunt vizibile la tot pasul, în forme mai mult sau mai puţin agravate, de la bolile cauzate de stress, la nervozitate, la controlul mai dificil asupra minţii, stările generalizate de disconfort psihic- etc. Acest “bombardament” cu stimuli artificiali, nefireşti fiinţei umane este mai sesizabil la nivelul auzului, simţului tactil şi văzului si mai ascuns (şi prin asta cu consecinţe mai grave) la nivel de gust şi miros. Într-adevăr, dacă privim atenţi la alimentaţia covârşitoarei majorităţi a oamenilor, vom observa că nici 25% din hrană nu mai este naturală, gusturile şi mirosurile originale ale produselor naturii fiind substituite de cele ale excitanţilor chimici. Examinând mirosurile cu care se confruntă omul zilelor noastre, vom constata că nici măcar 25% din ele nu mai sunt naturale sub avalanşa de deodorante, săpunuri, şampoane, aromatizate toate pe cale artificială. Aceste mirosuri artificiale, mult mai puternice, agresive, înlocuiesc toate mirosurile naturale ducând, putem spune, chiar la o pervertire a acestui simţ, manifestată la unii prin preferinţa pentru mirosuri din ce în ce mai stridente. Se pare că multe dintre maladiile secolului (şi migrena şi alergia sunt cele mai ilustrative în acest sens) sunt produse de influenţa nefastă a acestor excitanţi.
Soluţia, pentru a ne reeduca simţul olfactiv, care este intim corelat cu multe alte procese desfăşurate la nivel vital, psihic şi mental, ar fi selectarea mirosurilor, aşa cum selectăm şi alimentele, muzica pe care o ascultăm, imaginile pe care le privim etc. La fel ca în alimentaţie şi nu numai, este necesară revenirea la Natură, la sugestiile benefice pe care ea permanent ni le oferă şi prin intermediul simţului olfactiv.
Privite dintr-un anumit punct de vedere, procesele de percepţie în sfera olfactivă, sunt, indiferent dacă suntem conştienţi sau nu, procese de rezonanţă cu anumite energii vitale, psihice şi mentale. Modul acesta de a privi ne explică de ce un miros plăcut, natural, generează o senzaţie de bine, ne oferă o mică bucurie, în timp ce altele ne dezgustă, ne stresează, ducând uneori chiar la o stare de rău fiziologic. La acest nivel de percepţie ne putem da seama că o esenţă naturală conţine mult, din energia plantei din care provine, transferând sau amplificând în structura umană prin rezonanţă acest tip de energie, în timp ce mirosurile artificiale sunt relativ moarte, având doar calitatea de excitant cu toate consecinţele ce decurg de aici.
Simţul olfactiv este la fel de important ca celelalte patru simţuri (gust, văz, pipăit, auz), deşi este cel mai neglijat. Trebuie să devenim conştienţi că, la fiecare nivel, noi suntem sugestionaţi în permanenţă, armonios sau dizarmonios. Un miros frumos ne induce o stare armonioasă, aşa cum un copac cu flori ne impresionează şi ne generează o stare de fericire sau cum cântecul păsărilor ne induce o stare de bucurie.
Se pune problema să alegem influenţele la acest nivel de percepţie, măcar în măsura în care putem face acest lucru. Aceasta se înscrie în procesul de conştientizare şi reorientare în sens benefic a tot ceea ce se petrece în universul nostru lăuntric, pornind de la grosier la subtil.
O privire inedită asupra relaţiei între simţuri şi celalte funcţii ale fiinţei umane ne este furnizată de tradiţia yoghină iniţiatică. În viziunea yoghină se asociază fiecăruia din primii cinci centri energetici (chakras) unul din cele cinci simţuri. Astfel lui VISHUDDHA CHAKRA (Chakra gâtului) îi corespunde simţul auzului, lui ANAHATA CHAKRA (Chakra Inimii) îi corespunde simţul tactil, lui MANIPURA CHAKRA (Chakra ombilicului sau a plexului solar) îi corespunde simţul văzului, lui SWADHISTHANA CHAKRA (Chakra sexualitatii si creativitatii) îi corespunde simţul gustului, iar ultimei chakra-e, MULADHARA CHAKRA (Chakra radacina – centru subtil energetic situat la baza coloanei veretebrale, între anus şi sex) îi corespunde simţul mirosului. Deci, folosirea mirosului plantelor aromatice se adresează primei chakre MULADHARA CHAKRA, numit şi “Chakra rădăcină”.
Acest centru energetic conferă fiinţei priza de conştiinţă asupra existenţei concrete, în plan fizic controlând voinţa de a trăi, instinctul de conservare, starea de siguranţă lăuntrică, încrederea în sine la nivel fizic, dorinţa de acumulări materiale şi confort. În cazul unei dinamizări armonioase a Chakrei rădăcină, fiinţa umană este dotată cu perseverenţă, fermitate, constanţă, este abilă în ceea ce priveşte comportamentul în lumea fizică (concretă), este dotată cu o mare vitalitate şi rezistenţă, în cazul unei dinamizări dizarmonioase a acestei chakre, mai ales când este asociată şi cu o dominantă a fiinţei la acest nivel (mereu sau pe anumite perioade de timp), apare un comportament anormal şi stări negative aşa cum ar fi: lăcomia, lenea, somnolenţa, inerţia, încetinirea proceselor mentale, violenţa, avariţia, posesivitatea, egoismul acerb, ataşamentul fizic. Fără a fi pesimişti putem spune că oamenii se confruntă într-o măsură foarte mare, covârşitoare uneori, cu problemele legate de dinamizarea dizarmonioasă a acestui centru energetic. În tradiţia yoga este considerată ca fiind foarte utilă o autoanaliză periodică, lucidă, atentă pentru a vedea care sunt propriile noastre deficienţe legate de acest nivel. Prin practicarea unor exerciţii specifice (întâlnite în practica Yoga ca şi în alte sisteme spirituale) se poate ajunge la armonizarea, rafinarea şi controlul energiilor subtile manifestate la nivelul Chakrei radacina. În paralel cu practica Yoga, ne putem folosi de binefacerile mirosurilor naturale pe care ni le oferă uleiurile esențiale 100% pure. De exemplu, pe parcursul ședinței noastre de Yoga putem difuza în încăperea în care practicăm uleiuri esențiale pure, care vor amplifica (se vor cumula cu) efectele benefice ale practicii Yoga. Putem chiar să alegem riguros uleiurile esențiale pe care le utilizăm pentru a obține un efect specific, pe care îl vizăm.
Acest centru energetic, MULADHARA CHAKRA (Chakra rădăcină), este una din porţile noastre de comunicare şi schimb de energie cu exteriorul, prin intermediul influxurilor subtile pe care le primim sau emitem. Asimilarea de energii subtile la acest nivel prin hrană, miros etc., care pot fi mai mult sau mai puţin bune, predominanţa unora sau altora din aceste energii, corelată cu capacitatea noastră de control (pe acest nivel), are drept rezultat o stare mai mult sau mai puţin armonioasă, resimţită vital, psihic şi menta!. Bineînţeles că noi putem fi conştienţi sau nu de existenţa şi de calitatea acestei energii subtile captate în flux continuu prin procese de rezonanţă în universul nostru lăuntric, la nivelul Chakrei rădăcină. De exemplu, mirosul frumos şi subtil al busuiocului pe unii îi lasă insensibili, alţii doar îl observă, alţii îl observă şi intră într-o stare de încântare (care şi ea poate fi mai mult sau mai puţin intensă), în timp ce alţii pot chiar să manifeste, o stare de rău fiziologic la contactul cu acest miros, care, dealtfel, este în mod obiectiv plăcut şi rafinat. Reacţia fiecăruia este dictată de starea de conştientă şi de armonie la acest nivel. Întotdeauna armonizarea la nivelul Chakrei rădăcină determină o percepţie obiectivă a energiilor subtile specifice, modulate în sfera de manifestare a simţului olfactiv.
(Prin noţiunea de energie subtilă se înţelege în acest context o anumită formă de energie, invizibilă vederii obişnuite, care hrăneşte şi susţine (acţionând prin procese de rezonanță la nivelul centrilor energetici), diferitele procese care se desfăşoară în fiinţă, de la cele mai simple şi clar sesizabile la nivelul structurii fizice, până la cele mai complexe procese psihomentale.)
Lucrurile sunt, însă, mult mai complexe, mirosul intrând în procese foarte fine şi subtile cum ar fi cel al intuiţiei, de exemplu, şi aici avem câteva expresii uzuale care susţin perfect această afimaţie: “am mirosit ceva” sau “lauda de sine nu miroase a bine” şi exemplele ar putea continua. Este bine de ştiut că, anumite arome dau o emoţie mistică, în timp ce altele conferă protecţie în faţa entităţilor negative sau conferă anumite nuanţe trăirilor erotice. Astfel, folosite în mod inteligent, anumite arome ne pot întregi personalitatea. Putem asimila de la plante, prin rezonanţă, o parte din forţa si farmecul lor, amplificând lăuntric energia subtilă necesară armonizării fiinţei noastre pe multiple planuri, iar acest lucru ne poate fi obiectivat de cei din jur. Mirosul are deci o importanţă mult mai mare decât s-ar putea crede.
Te așteptăm cu drag în lumea mirosurilor pure, naturale, terapeutice de la doTERRA !
Cont doTerra
Cum achiziționezi Uleiurile Esențiale doTERRA
Vrei să achiziționezi uleiurile esențiale sau produsele doTERRA?
Cea mai avantajoasă metodă de a intra în posesia uleiurilor esenţiale şi a produselor de la doTERRA este prin crearea unui cont de membru (client) doTERRA.
Sunt două modalități în care poți să îți creezi un cont doTERRA (în ambele cazuri ai acces la prețurile de membru (client) doTERRA – cu 25-55% mai mici față de prețul de retail):
- 1. Achiți o taxa de 23.75 € și adaugi în coș produsele pe care le dorești (pe lângă produsele dorite primești un pachet de înrolare, care conține un catalog de produse și îți oferă statutul de membru (client) doTERRA etc.).
- 2. Adaugi în coș un “Enrollment kit” (Pachet de Înregistrare / Înrolare) (un pachet de produse predefinit de doTERRA), caz in care taxa de înregistrare (de 23.75 €) este anulată. În plus, pachetele de înregistrare au discount-uri față de prețul de membru, de aceea vă și recomandăm această variantă.
Creându-ți un cont de membru (client) doTERRA ai o mulțime de avantaje.