Posturi Corporale – Asana

Asana

POSTURI CORPORALE YOGA

Corpul, Suflul și Mintea sunt precum un angrenaj de roți dințate. În momentul în care oprești din mișcare o roată se va opri întreg angrenajul. Funcționarea acestui angrenaj este ceea ce ne menține în experiența la nivelul individualității, a dualității, a egoului. Ceea suntem noi cu adevarat (spiritul – Sinele Suprem Atman) se află dincolo de manifestările limitate, duale și tocmai de aceea unul dintre obiectivele practicii yoga este acela de a opri din mișcare acest angrenaj. Putem realiza acest lucru cu ajutorul a 3 tipuri de tehnici:

  1. tehnicile care se adresează corpului fizic – aici avem și posturile, pozițiile yoga – asana
  2. tehnici care acționează asupra suflului – tehnicile de respirație – pranayama
  3. tehnicile care se adresează minții – tehnicile meditative

Mintea – Suflul – Corpul fizic

Asana (postura, pozitie corporala yoga) este a treia ramura din yoga, mentionata de Patanjali in tratatul “Yoga Sutras”

Pe timpuri, yoghinii intelepti doreau sa treaca dincolo de indivudualitate si sa atinga realizarea de sine. Pentru asta isi pregateau corpul sa fie perfect si curat iar mintea cat mai calma si orientata catre infinit.

In zilele noastre, oamenii care practica yoga si in special asanele vor sa-si imbunatateasca starea de sanatate, sa-si creasca flexibilitatea si sa isi construiasca un organism puternic ferit de boli. Acest lucru este normal si complet accesibil, insa pentru asta este necesar ca practicantul sa cunoasca si sa aplice pe cat posibil instructiunile unei asane (ce nu tin doar de aliniament) si nu ale unui exercitiu fizic.

Iată felul în care Patanjali (cel care a structurat sistemul yoga în opt etape – ashtanga yoga) a descris în Yoga Sutra rolul asana-ei (posturii yoga):

Postura este imobilă, fermă şi confortabilă.
Aceasta se realizează prin dispariţia efortului şi meditaţia asupra infinitului.
De acum înainte el (yoghinul) nu mai este tulburat de dualităţi.” (II. 46-48)

Prin urmare, în viziunea lui Patanjali, rolul asana-ei (posturii yoga) este să ne reveleze conştiinţa infinitului şi transcenderea dualităţilor.

Printre atitudinile de bază integrate în şedinţa de Hatha Yoga cu privire la execuţia fiecărui procedeu menţionăm:
Conştientizarea momentului prezent, Centrarea în Inimă, Atenţia deschisă, Conştiinţa Martor, Iubire, Freamăt sacru, Abandon, Conştiinţa Unităţii.

În yoga, asana (postura yoga) este considerată a fi o simultană strădanie a trupului, a sufletului şi a mentalului de a vibra la unison cu nemărginirea. ASANA este o postură yoga statică realizată cu o concentrare specifică. Ea este mai mult decât un exerciţiu fizic, este o modalitate de integrare psihosomatică. Această apropiere blândă şi respectuoasă de misterele fiinţei se bazează pe reeducarea posturală şi vizează ca, prin intermediul corpului, să conducă la trezirea spirituală.

Cel care practică o asana (postura yoga) descoperă pacea interioară şi armonia, remarcând în acelaşi timp că nivelul său energetic şi vital creşte în mod considerabil. O asana (postura yoga) este prin urmare o postură statică care facilitează relaxarea schemelor fizice şi mentale înscrise în subconştient. Asemenea scheme perturbă şi chiar blochează libera expresie a mişcării şi a creativităţii fiinţei. Inconştiente şi restrictive, ele se dezvoltă adesea ca răspuns la accidente, boli, şocuri, traumatisme emoţionale datorate stresurilor vieţii cotidiene, grijilor, responsabilităţilor, nemulţumirii, tristeţii. Ele se manifestă sub forma tensiunii, a reţinerii, a rigidităţii sau înţepenirii, a durerii sau limitării funcţionale.

Sugerând ţesuturilor corporale printr-o concentrare adecvată, în timp ce ne aflam în postura statică, o nouă modalitate de a fi şi de a simţi, mai uşoară şi mai liberă, mentalul transmite mesaje sistemului de recepţie, care răspunde prin relaxare, energizare şi bunăstare. Procedând astfel putem constata că mentalul şi emoţiile se destind în aceeaşi proporţie cu corpul.

Practica asiduă cu o cât mai bună conştientizare, a posturilor speciale yoga, cunoscute sub numele de ASANA determină multiple fenomene de rezonanţă cu diferitele niveluri vibratorii subtile sau focare de energie din Univers.

Efectele predominante ce se resimt din ce în ce mai pregnant (sau atitudini-YOGA) după realizarea asana (postura yoga) sunt:

  • echilibru
  • încredere în sine
  • energie crescută
  • rezistenţă la oboseală şi stress
  • o senzaţie relaxantă de bunăstare calmă
  • regenerare rapidă
  • o mai bună odihnă graţie deconectării complete
  • creativitate şi concentrare
  • acumulare de energie
  • rearmonizare fizică şi psihică

În psihologie se vorbește de ”limbajul trupului”, care ne arată starea reală subconștientă a unei ființe. Diferitele stări, emoții etc. pe care le experimentăm la nivel subconștient declanșează contracția sau relaxarea anumitor mușchi, iar această va determina corpul nostru fizic să se așeze (inconștient) în anumite posturi. Dacă știm să interpretăm aceste posturi (limbajul trupului) noi, dincolo de masca pe care cineva o poate afișa, putem identifica în mod corect ce fel de stări și emoții experimentează la nivel subconștient acea persoană. Reciproca este de asemenea valabilă: dacă ne asezăm corpul fizic într-o anumită postură, la nivel subconștient (și nu numai) vom experimenta trăiri specificice. În cazul asana-elor (posturi yoga) trările generate sunt profund benefice, așa cum am preciizat mai sus.

Dacă dorești să înveți și să experimentezi mai multe legat de asana (posturi, poziții yoga), te invităm să te înscrii la cursul nostru de Yoga pentru Începători – Spanda Yoga.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

logo