Anxietate – 7 uleiuri esentiale ce combat anxietatea

Un studiu desfasurat in Taiwan in 2011 a concluzionat ca si numai 10 minute de aromaterapie saptamanala au redus in mod semnificativ tensiunea arteriala si pulsul si au condus activitatea sistemului nervos autonom spre o stare de echilibru. De asemenea, participantii cu un grad moderat sau crescut de anxietate au beneficiat mai mult decat cei din grupul cu forme usoara de anxietate. – American College of Healthcare Sciences

Istoria uleiurilor esentiale este pe cat de lunga pe atat de variata. Avand originile in urma cu multe sute de ani, uleiurile esentiale au fost folosite de catre multe culturi in scopul de a ii vindeca pe bolnavi, in timpul ceremoniilor religioase, si chiar ca si prim ajutor pentru soldati in lupta.

Uleiurile esentiale sunt extrase din tesutul plantelor, din flori, frunze sau coaja. Bineinteles, acesta este un proces de producere complet natural. Beneficiul lui este ca (in cele mai multe cazuri) nu se adauga substante artificiale (aditivi sau substante chimice) si ca toate proprietatile naturale ale plantei sunt pastrate. Aceasta abordare constituie o schimbare binevenita de la sistemul de sanatate bazat pe prescrierea de retete cu care suntem obisnuiti.

O arie de cercetare care castiga tot mai mult teren este utilizarea uleiurilor esentiale pentru sanatatea mintala.

Practica aromaterapiei, spre exemplu, dupa cum arata multiple studii, imbunatateste probleme de sanatate precum afectiunile de stres post-traumatic, depresia, anxietatea si altele.

 

Conţinând şase blenduri de uleiuri esenţiale pure ce reprezintă cele mai comune stări emoţionale, doTERRA Emotional Aromatherapy System face aromaterapia uşoară şi la îndemâna oricui se confruntă cu emoţii negative. Click pe link-ul de mai jos pentru detalii:

Colecţia pentru gestionarea emoţiilor – doTERRA Emotional Aromatherapy System

 

Acest articol se va focaliza pe cele mai folositoare uleiuri esentiale pentru diminuarea anxietatii.

Acestea sunt 7 uleiuri esentiale impotriva anxietatii:

 

1. BERGAMOTA – BERGAMOT (CITRUS BERGAMIA)

Intr-un studui fascinant publicat de US National Library of Medicinem cercetatorii au ajuns la concluzia ca uleiul esential de Bergamota reduce nivelul de corticosteron la sobolani, indicand prezenta unor niveluri scazute de stres si anxietate.

Pe langa reducerea anxietatii, s-a demonstrat ca uleiul esential de Bergamota are potentialul de a reduce depresia, de a trata insomnia si de a induce o stare de relaxare. Este un fapt obisnuit ca persoanele care consuma Bergamota (in ceai) sa aiba la teste tensiune arteriala si puls scazute.

Bergamota se gaseste adesea in ceaiul Earl Grey si este considerata a fi foarte sigura.

 

2. CHAMOMILE (CHAMAEMELUM NOBILE)

Intr-un stiudiu desfasurat de catre University of Pennsylvania School of Medicine, cercetatorii au hotarat ca musetelul “poate furniza activitate antidepresiva relevanta clinic, ce apare in plus pe langa activitatea anxiolitica (anti-anxietate) observata anterior .”

Mustetelul este probabil cunoscut cel mai mult pentru efectul sau aromatic deosebit de calmant. Multe persoane care prefera acest ulei in aromaterapie raporteaza nivele scazute de anxietate, iritabilitate si ingrijorare.

Musetelul este considear sigur, cu exceptia unei minoritati la care poate aparea o reactive alergica.

 

3. LAVENDER (LAVANDULA ANGUSTIFOLIA)

Lavanda este probabil cel mai utilizat ulei esential in zilele noastre. Are o aroma extrem de placuta, care este eficienta pentru: reducerea stresului, somn, reducerea iritabilitatii, linistirea stomacului si multe altele.

La fel ca si in cazul altor uleiuri esentiale din aceasta lista, testele clinice au reafirmat in mod continuu beneficiile lavandei – mai ales ca agent anti-anxietate si anti-deprimare. Aceste studii s-au desfasurat pe o gama larga de afectiuni, de la pacienti care se pregatesc de operatie pana la cinefili care urmaresc un film care genereaza anxietate.

 

4. TAMAIA – FRANKINCENSE (BOSWELLIA CARTERI SAU BOSWELLA SACRA)

In cadrul unui studiu efectuat intr-un spital din Korea de Nord, cercetatorii au ajuns la concluzia ca tamaia, amestecata in proportie de 1:1:1 cu bergamota si lavanda – „a avut un efect pozitiv in ceea ce priveste durererea si depresia asupra pacientilor cu cancer in faza terminala din spital.”

Tamaia este considerata a fi unul dintre cele mai linistitoare si calmante uleiuri esentiale – un agent puternic pentru tratarea depresiei si anxietatii. Aroma aducatoare de pace a tamaiei a facut-o de asemenea sa fie de ajutor in meditatie.

 

5. TRANDAFIRUL – ROSE (ROSA DAMASCENA)

Trandafirul este probabil al doilea cel mai folosit ulei pentru usurarea anxietatii, pe langa lavanda. Exista dovezi ca este eficient pentru unele din cele mai extreme cazuri de anxietate, cum sunt atacurile de panica si socul brusc.

In unul din cele mai intersante studii, femeile insarcinate pentru prima oara au primit fie o inhalatie de 10 minute sau o baie la picioare de 10 minute – pentru ambele a fost folosit uleiul esential e trandafir ca si agent. Cercetatorii au observat ca „nivelurile de anxietate in grupurile de interventie… erau semnificativ scazute decat ale grupului de control”, concluzionand ca „folosirea aromaterapiei si a bailor de picioare reduce anxietatea in faza activa la femeile care nu mai nascusera pana atunci.”

 

6. VETIVER (VETIVERIA ZIZANIOIDES)

In mod asemanator cu tranafirul, vetiver-ul are o aroma linistitoare si placuta, este considerat un agent potent de calmare al sistemului nervos. De asemenea, ca si trandafirul, vetiver-ul a fost folosit in scenarii de stres de ridicat (atacuri de panica, soc) si concluziile sunt ca reprezinta o solutie foarte eficienta.

In unul din studii, vetiver-ul a fost administrat soboslanilor masculi, a caror activitate neuronala a fost testata ulterior. Cercetatorii au concluzionat ca efectul sedativ al vetiver-ului a avut ca rezultat scaderea activitatii neuronale, cel mai probabil datorita propriettilor anxiolitice ale acestuii ulei esential.

 

7. YLANG YLANG (CANANGA ODORATA)

Poate cel exotic ulei esential din aceasta lista, ylang ylang este totusi foarte des intrebuintat. Cei care folosesc pentru aromaterapie acest ulei declara experimentarea sentimentelor de optimism, bucurie si relaxare. Beneficiile lui se reflecta si asupra celor care au tensiune marita, palpitatii si insomnie.

Cu toate ca ylang ylang este considerat ca fiind sigur, poate provoca o iritatie usoara a pielii. Cei cu tensiune scazuta (hipotensivi) ar trebui sa se consule cu medicul inainte de a folosi acest ulei.

 

Practica Yoga reprezintă o modalitate extrem de eficentă de eliminare a anxietății. Ea poate fi combinată cu utilizarea uleiurilor esențiale doTERRA.

articol preluat de pe uleiuridoterra.fain.live


REFERINTE:

CHANG, S. Y. (2008, AUGUST). [EFFECTS OF AROMA HAND MASSAGE ON PAIN, STATE ANXIETY AND DEPRESSION IN HOSPICE PATIENTS WITH TERMINAL CANCER]. RETRIEVED OCTOBER 28, 2016, FROM HTTPS://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/18753801
KHEIRKHAH, M., POUR, N. S., NISANI, L., & HAGHANI, H. (2014). COMPARING THE EFFECTS OF AROMATHERAPY WITH ROSE OILS AND WARM FOOT BATH ON ANXIETY IN THE FIRST STAGE OF LABOR IN NULLIPAROUS WOMEN. RETRIEVED OCTOBER 28, 2016, FROM HTTPS://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PMC/ARTICLES/PMC4270653/
SAIYUDTHONG, S., & MARSDEN, C. A. (2010, NOVEMBER 23). ACUTE EFFECTS OF BERGAMOT OIL ON ANXIETY-RELATED BEHAVIOUR AND CORTICOSTERONE LEVEL IN RATS. RETRIEVED OCTOBER 28, 2016, FROM HTTPS://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/21105176
SAIYUDTHONG, S., PONGMAYTEEGUL, S., MARDSEN, C.A., PHANSUWAN-PUJITO, P. (2015). ANXIETY-LIKE BEHAVIOUR AND C-FOS EXPRESSION IN RATS THAT INHALED VETIVER ESSENTIAL OIL. RETRIEVED OCTOBER 28, 2016, FROM HTTPS://WWW.NCBI.NLM.NIH.GOV/PUBMED/21105176
(C)POWER OF POSITIVITY, LLC. ALL RIGHTS RESERVED4.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

logo