Mahashivaratri | „Marea Noapte a lui Shiva”

Mahashivaratri | „Marea Noapte a lui Shiva”

Mahashivaratri - yoga - Spanda Project

Mahashivaratri, „Marea Noapte a lui Shiva” este o noapte cu o semnificație spirituală deosebită. Sadhguru explică de ce este celebrat Mahashivaratri și cum putem folosi această posibilitate.

Sadhguru: În cultura indiană, la un moment dat, erau 365 de festivaluri într-un an. Cu alte cuvinte, aveau nevoie doar de o scuză pentru a sărbători fiecare zi a anului. Aceste 365 de festivaluri au fost atribuite unor motive diferite și pentru diferite scopuri ale vieții. Ei urmau să sărbătorească diverse evenimente istorice, victorii sau anumite situații din viață, cum ar fi însămânțarea, plantarea și recoltarea. Pentru fiecare situație a fost un festival. Dar Mahashivaratri are o semnificație diferită.

 

Ce este Mahashivaratri și de ce este sărbătorit?

Mahashivaratri, „Marea Noapte a lui Shiva” este cel mai important eveniment din calendarul spiritual al Indiei.

A paisprezecea zi a fiecărei luni lunare sau ziua dinaintea lunii noi este cunoscută sub numele de Shivaratri. Dintre toate cele doisprezece Shivaratri care apar într-un an calendaristic, Mahashivaratri, cel care are loc în februarie-martie este de cea mai mare semnificație spirituală. În această noapte, emisfera nordică a planetei este poziționată în așa fel încât să existe o creștere naturală a energiei la o ființă umană. Aceasta este o zi în care natura împinge pe cineva spre vârful spiritual. Pentru a folosi acest lucru, în această tradiție, am stabilit un anumit festival care durează noaptea. Pentru a permite acestei creșteri naturale de energii să-și găsească drumul, unul dintre elementele fundamentale ale acestui festival de noapte este să vă asigurați că rămâneți treaz cu coloana vertebrală verticală pe tot parcursul nopții.

 

Importanța lui Mahashivaratri

Mahashivaratri este foarte important pentru oamenii care sunt pe calea spirituală. De asemenea, este foarte semnificativ pentru persoanele care se află în situații familiale, dar și pentru cei ambițioși din lume. Oamenii care trăiesc în situații familiale observă Mahashivaratri ca aniversarea nunții lui Shiva. Cei cu ambiții lumești văd în acea zi ziua în care Shiva și-a cucerit toți dușmanii.

Dar, pentru asceți, este ziua în care Shiva a devenit una cu Muntele Kailasa. A devenit ca un munte – absolut nemișcat. În tradiția yoghină, Shiva nu este venerat ca un Dumnezeu, ci considerat ca Adi Guru, primul Guru de la care a apărut știința Yoga (în shivaismul din Kashmir Shiva este chiar Dumnezeu). După multe milenii în meditație, într-o zi a devenit absolut nemișcat. Acea zi este Mahashivaratri. Toate mișcările din el s-au oprit și a devenit complet nemișcat, așa că asceții văd Mahashivaratri ca noaptea liniștii.

 

Semnificația spirituală a lui Mahashivaratri

În afară de legende, motivul pentru care această zi și noapte sunt ținute cu atâta importanță în tradițiile yoghine se datorează posibilităților pe care le oferă unui căutător spiritual. Știința modernă a trecut prin multe faze și a ajuns astăzi într-un punct în care ei doresc să vă demonstreze că tot ceea ce cunoașteți ca viață, tot ceea ce cunoașteți ca materie și existență, tot ceea ce cunoașteți ca cosmos și galaxii, este doar o energie care se manifestă în milioane de moduri.

Acest fapt științific este o realitate experiențială în fiecare yoghin. Cuvântul „yoghin” înseamnă cel care a realizat unitatea existenței. Când spun „yoga”, nu mă refer la nicio practică sau sistem anume. Toată dorința de a cunoaște nemărginitul, toată dorința de a cunoaște unitatea în existență este yoga. Noaptea de Mahashivaratri oferă unei persoane ocazia de a experimenta acest lucru.

 

Shivaratri – Cea mai întunecată noapte a lunii

Shivaratri, este cea mai întunecată zi a lunii. Sărbătorirea lui Shivaratri lunar și ziua anume, Mahashivaratri, pare aproape sărbătorirea întunericului. Orice minte logică ar rezista întunericului și ar opta în mod natural pentru lumină. Dar cuvântul „Shiva” înseamnă literal „ceea ce nu este”. „Ceea ce este” este existența și creația. „Ceea ce nu este” este Shiva. „Ceea ce nu este” înseamnă că, dacă deschizi ochii și privești în jur, dacă viziunea ta este pentru lucruri mărunte, vei vedea o mulțime de creație. Dacă viziunea ta caută cu adevărat lucruri mari, vei vedea că cea mai mare prezență în existență este un gol vast.

Câteva pete pe care le numim galaxii sunt, în general, mult observate, dar golul imens care le ține nu este în atenția tuturor. Această vastitate, acest vid nemărginit, este ceea ce se numește Shiva. Astăzi, știința modernă demonstrează și că totul vine din nimic și se întoarce la nimic. În acest context, Shiva, vastul vid sau neantul, este denumit marele domn sau Mahadeva.

Fiecare religie, fiecare cultură de pe această planetă a vorbit întotdeauna despre natura omniprezentă a divinului. Dacă ne uităm la el, singurul lucru care poate fi cu adevărat atotpătrunzător, singurul lucru care poate fi peste tot este întunericul, neantul sau golul.

În general, atunci când oamenii caută bunăstare, vorbim despre divin ca fiind lumină. Când oamenii nu mai caută bunăstarea, când privesc dincolo de viața lor în termeni de dizolvare, dacă scopul practicii lor spirituale este dizolvarea (reîntoarcerea în esență), atunci ne referim întotdeauna la divin ca fiind întuneric.

 

Semnificația lui Shivaratri

Lumina este o scurtă întâmplare în mintea ta. Lumina nu este eternă, este întotdeauna o posibilitate limitată pentru că se întâmplă și se termină. Cea mai mare sursă de lumină pe care o cunoaștem pe această planetă este soarele. Chiar și lumina soarelui, ai putea să o oprești cu mâna și să lași în urmă o umbră de întuneric. Dar întunericul este atotînvăluitor, peste tot. Mințile imature din lume au descris întotdeauna întunericul drept diavolul. Dar când descrii divinul ca fiind atotpătrunzător, te referi în mod evident la divin ca fiind întuneric, pentru că numai întunericul este atotpătrunzător. Este peste tot. Nu are nevoie de niciun sprijin din partea nimic.

Lumina vine întotdeauna dintr-o sursă care se arde singură. Are un început și un sfârșit. Este întotdeauna dintr-o sursă limitată. Întunericul nu are sursă. Este o sursă în sine. Este atotpătrunzător, peste tot, omniprezent. Deci, când spunem Shiva, este acest vast gol al existenței. Toată creația s-a întâmplat în poala acestui vast gol. Este acea poală a golului la care ne referim ca Shiva.

 

Istoria maha shivaratri

În cultura indiană, toate rugăciunile străvechi nu erau despre a te salva, a te proteja sau a face mai bine în viață. Toate rugăciunile străvechi au fost întotdeauna „O, Doamne, distruge-mă ca să pot deveni ca tine”. Deci, când spunem Shivaratri, care este cea mai întunecată noapte a lunii, este o oportunitate pentru cineva de a-și dizolva limitările, de a experimenta nemărginirea sursei creației care este sămânța în fiecare ființă umană.

 

Mahashivaratri – O noapte a trezirii

Mahashivratri este o oportunitate și o posibilitate de a vă aduce la acea experiență a vastului vid din interiorul fiecărei ființe umane, care este sursa întregii creații. Pe de o parte, Shiva este cunoscut ca distrugătorul. Pe de altă parte, el este cunoscut drept cel mai plin de compasiune. De asemenea, se știe că este cel mai mare dintre cei care dăruiesc. Tradiția yoghină este plină de multe povești despre compasiunea lui Shiva. Modalitățile de exprimare a compasiunii sale au fost incredibile și uimitoare în același timp. Deci Mahashivaratri este o noapte specială și pentru primire. Este dorința și binecuvântarea noastră că nu trebuie să treci această noapte fără să cunoști măcar o clipă vastitatea acestui gol pe care îl numim Shiva. Fie ca această noapte să nu fie doar o noapte de veghe, ci să fie o noapte de trezire pentru tine.

 

Te-ar putea interesa:

 

logo