Blog

Antioxidanţi (vitamine, minerale) vs. radicali liberi

Posted by:

Antioxidanţi vs. Radicalii liberi.

Cum lucrează antioxidanţii cu radicalii liberi ?

Antioxidanţi = vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienți etc.

Rolul de apărare a organismului împotriva atacului radicalilor liberi revine sistemului de apărare al antioxidanţilor, un grup de compuşi a căror unică sarcină este să dezarmeze radicalii liberi înainte de a putea ataca ţesutul vizat. Antioxidanţii sunt ”poliţia” organismului împotriva radicalilor liberi, chemaţi ori de câte ori este nevoie pentru a „înăbuşi” radicalii liberi acolo unde se găsesc aceştia, astfel încât puterea lor destructivă să nu se poată extinde şi asupra altor celule.

Există sute de antioxidanţi care apar natural. Unii dintre ei sunt produşi de organism, pe când alţii trebuie obţinuţi din hrană şi suplimente.

Când un antioxidant întâlneşte un radical liber, îl înghite, iar radicalul liber se alătură structurii moleculare a antioxidantului. Antioxidantul însuşi devine un radical liber. Şi ce aţi câştigat? Aceşti nou-creaţi radicali liberi sunt relativ slabi şi nu par să facă rău. Prin urmare, vă scutiţi celulele şi ţesuturile de acţiunea distructivă a unui radical liber scăpat de sub control.

În organism, există o interacţiune dinamică între cinci antioxidanţi cheie: vitaminele C şi E, Co Q10, acidul lipoic şi glutathionul. Aceştia sunt antioxidanţii de reţea. Aceşti antioxidanţi speciali colaborează pentru a susţine şi întări întregul sistem. Când sunt combinaţi, îşi sporesc mult activitatea unul altuia, ajutând organismul să menţină echilibrul corect al antioxidanţilor. în Laboratorul Packer, am descoperit că antioxidanţii de reţea au puteri speciale neîmpărtăşite de ceilalţi. Ceea ce face ca reţeaua de antioxidanţi să fie specială este că aceştia se pot ”recicla” sau regenera după ce au slăbit un radical liber, mărindu-şi mult puterea.

Iată un exemplu despre modul cum funcţionează împreună antioxidanţii de reţea. Când vitamina E dezarmează un radical liber, aceasta devine ea însăşi un radical liber. Însă, spre deosebire de radicalii liberi răi, radicalul vitaminei E poate fi reciclat sau întors într-un antioxidant de către vitamina C sau Coenzima Q10. Aceşti antioxidanţi de reţea vor dona electroni către vitamina E, aducând-o înapoi în starea antioxidantă. Acelaşi scenariu are loc când vitamina C sau glutathionul slăbesc un radical liber şi devin radicali liberi slabi în proces. Aceşti antioxidanţi pot fi reciclaţi în forma lor antioxidantă prin acidul lipoic sau vitamina C.

Principala funcţie a reţelei de antioxidanţi este de a preveni ca antioxidanţii să se piardă prin oxidare. Pe măsură ce un antioxidant de reţea îl salvează pe celălalt, ciclul continuă, asigurându-se astfel că organismul va păstra echilibrul corect al antioxidanţilor.

Acest scenariu special – antioxidantul întâlneşte radicalul liber, îl preia, devine un radical liber ”prieten”, este reciclat de un alt antioxidant de reţea -se petrece de nenumărate ori în organism, cât ai clipi din ochi. Este practic imposibil de înţeles cât de des sau cât de repede se întâmplă toate acestea, dar ca să aveţi o idee despre frecvenţa cu care antioxidanţii sunt chemaţi de organism să acţioneze, gândiţi-vă la următoarele: colegul meu Bruce Ames, un binecunoscut om de ştiinţă în domeniul antioxidanţilor, estimează că numărul loviturilor oxidative administrate zilnic AND-ului fiecărei celule este de 10.000. Înmulţiţi acum această cifră cu trilioanele de celule din organism şi puteţi începe să înţelegeţi amploarea acestor procese. Dacă nu înlocuiţi antioxidanţii pierduţi, prin hrană şi suplimente, veţi deveni vulnerabili.

Deşi antioxidanţii de reţea lucrează sinergetic, fiecare are o nişă unică în celulă, în care îşi exercită acţiunea protectoare. De exemplu, membrana celulei este alcătuită în principal din grăsimi sau lipide, însă celula este umplută cu apă. Vitamina E solubilă în grăsime şi Coenzima Q10 protejează porţiunea grasă a membranei celulei de atacul radicalilor liberi. Însă nu contaţi pe ei pentru a proteja zonele apoase ale celulei sau sângele, care este format în principal din apă. Aceste zone sunt accesibile doar antioxidanţilor solubili în apă, cum ar fi vitamina C şi glutathionul.

Există un singur antioxidant pe care îl cunoaştem şi care poate fi în ambele zone, cea grasă şi cea apoasă – acidul lipoic. Acidul lipoic este unic prin aceea că poate funcţiona în ambele zone şi poate regenera atât antioxidanţii solubili în apă (vitamina C şi glutathion) cât şi pe cei solubili în grăsime (vitamina E). Cel mai important lucru de amintit este că fiecare antioxidant de reţea este mai mare decât suma părţilor sale şi că, atunci când sunt combinaţi, crează o forţă destructivă irezistibilă împotriva forţelor ucigătoare ale oxidării.

În cele ce urmează, voi parcurge pe scurt fiecare antioxidant de reţea în parte şi voi descrie cum lucrează atât separat cât şi împreună cu ceilalţi.

Antioxidanţi de reţea

Acidul lipoic

Până de curând, acidul lipoic a fost considerat un antioxidant destul de lipsit de importanţă, care nu merită prea multă atenţie. Faptul că oamenii se uită mai atenţi la acidul lipoic în zilele noastre este rezultatul lucrării realizate la Laboratorul Packer, care arată că acidul lipoic este cel mai puternic şi multilateral antioxidant din întreaga reţea de apărare a antioxidantilor şi sunt mândru de acest lucru.

Relativ nou în Statele Unite, acidul lipoic a fost folosit în Europa în siguranţă şi eficient timp de peste trei decenii, pentru tratarea complicaţiilor de diabet. Cercetarea mea a evidenţiat că acidul lipoic mai poate oferi o importantă protecţie împotriva atacurilor de inimă (a treia principală cauză de deces în occident), precum şi a bolilor de inimă. Acidul lipoic este unic prin faptul că este singurul antioxidant ce poate susţine nivelul glutathionului, un alt antioxidant cheie de reţea, care contribuie la debarasarea organismului de toxine. Laboratorul meu a arătat că acidul lipoic poate ridica nivelul de glutathion din celule cu 30%. Deci, când luaţi acid lipoic, nu folosiţi doar avantajele acidului lipoic, ci luaţi şi o doză suplimentară de glutathion.

Vitamina E

Vitamina E, primul antioxidant principal solubil în grăsime, trebuie obţinut din hrană sau suplimente. Comparat cu glutathionul sau vitamina C, există doar o cantitate mică de vitamina E în celule; şi totuşi este unul din cei mai importanţi şi bine studiaţi antioxidanţi. Vitamina E circulă prin organism în molecule numite lipoproteine şi le protejează de oxidare. Se crede că oxidarea lipoproteinelor este primul pas în formarea aterosclerozei, întărind arterele şi putând duce la apariţia bolilor de inimă. Studii recente au arătat că vitamina E poate preveni bolile de inimă, poate reduce cancerul de prostată şi chiar încetini avansarea bolii Alzheimer.

Vitamina C

Susţinută de laureatul Premiului Nobel, Linus Pauling, care a afirmat că vitamina C a fost remediul pentru răceala simplă, vitamina C este un antioxidant solubil în apă. (Dr. Pauling a avut poate dreptate, însă motivele au fost greşite şi le voi discuta mai târziu). Vitamina C nu este produsă de organism şi trebuie obţinută din hrană şi suplimente. Este posibil ca vitamina C să slăbească puterea radicalilor liberi, şi este esenţială pentru un sistem imunitar puternic. Studiile efectuate de colegii mei de la Universitatea din California au arătat că oamenii care iau vitamina C îşi prelungesc viaţa şi sunt mai sănătoşi decât cei care nu iau vitamina C.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 (Co Q10) este o moleculă solubilă în grăsime care funcţionează sinergetic cu vitamina E în ciclul antioxidantilor pentru a proteja porţiunea grasă a celulei de atacul radicalilor liberi. Numeroase studii arată că tratamentul cu Co Q10 este eficient pentru inimă, angină şi hipertensiune. De asemenea, se mai cercetează ca tratament pentru cancer şi boli ale creierului din cauza îmbătrânirii, cum ar fi Parkinson şi Alzheimer.

Glutathionul

Cel mai abundent antioxidant din reţea este glutathionul, care este produs de organism din trei aminoacizi care se găsesc în alimente: acidul glutamic, cisteina şi glicina. Glutathionul se găseşte practic în fiecare celulă, fiind o armă importantă în lupta împotriva radicalilor liberi.Când ajungem la vârsta de 40 de ani, producerea de glutathion începe să scadă, aceasta putând ajunge la aproape 20% la vârsta de şaizeci de ani. La orice vârstă, moartea prematură şi îmbolnăvirea a fost legată de nivelul scăzut de glutathion. Este esenţial să păstraţi un nivel ridicat al glutathionului.

 

Lifelong Vitality Pack (LLV) este un program complet de nutriție de la doTERRA, care oferă organismului nostru tot ceea ce are nevoie, ZILNIC, pentru o sănătate optimă. Este compus din 3 produse, care ne oferă toată gama de vitamine, minerale, oligoelemente, fitonutrienti, acizi grasi polinesturați (Omega 3) etc. Afla mai multe detalii dând click pe butonul violet de mai jos.

Contact: Simona Dărăbant – 0740 175 185

fragment din cartea ”Miracolul Antioxidant” – dr. Lester Packer

0

About the Author:

• Oameni Liberi, Formatori de Oameni Liberi, • Traineri autorizați (certificați de Ministerul Educației), • Profesori Yoga (certificați Yoga Alliance), • Traineri Aromatouch (certificați de dōTERRA), • Aromaterapeuți & Fitoterapeuți (certificați de Ministerul Muncii și Ministerul Educației), • dōTERRA Diamond Wellness Advocates, • Fondatori și Proprietari Spanda Prōject & Spanda Yoga.
  Te-ar putea interesa și următoarele articole
  • No related posts found.