fbpx

despre Dan Oros – versiune extinsa

Dan Oros s-a născut în Simleu Silvaniei, județul Sălaj și locuiește în Cluj-Napoca. A absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii din Timișoara, dar n-a profesat meseria de inginer nici măcar o secundă. Visul său din copilărie a fost să devină profesor. În anul 1993 a luat un examen pentru ocuparea unui post de profesor de Informatică în orașul natal. A predat timp de 9 ani.

Viața lui are mai multe etape majore. Înainte de anul 1990 era ateu (sau cel puțin așa credea el). Credea doar în lucrurile pe care Știința le-a dovedit.

Undeva pe parcursul anului 1990 a primit un cadou de la mama sa: cartea ”Cămașa Lui Hristos”, de Lloyd C Douglas. Cu greutate a decis să înceapă să citească această carte. Ceea ce a reușit să îl prindă a fost faptul că personajul principal al cărții este o persoană extrem de sceptică, așa cum era și el. Așa că a putut să se identifice foarte bine cu personajul. În timp ce citea era complet prins în acțiunea romanului. Într-o zi, în timp ce citea din această carte, a început să perceapă cum camera este inundată de o lumină alb-strălucitoare, în care a început să se dizolve. În câteva secunde s-a dezintegrat complet în acea lumină extatică și a simțit o liniște și pace cosmică, o stare în care doar exista într-o nemișcare totală, dincolo de orice gând, dincolo de minte. Experiența a durat câteva zeci de minute… După ce a revenit din acea experiență pur și simplu a început să creadă în Dumnezeu, fără nicio logică, fără nicio explicație.

A început să simtă un imbold irezistibil de a studia, de a afla ce înseamnă spiritualitatea, care este rostul lui în această lume, de unde a venit, încotro se îndreaptă, care este răspunsul la întrebarea ”cine sunt eu”… A început căutarea pe calea creștină (oricum la momentul acela nu știa o altă cale). A început prin a citi Biblia. Avea o mulțime de întrebări la care nu găsea răspunsul. A vorbit cu preoți, cu călugări, a citit cărți din tradiția creștină, dar nu a găsit răspunsurile care să îl mulțumească. Ba mai mult, pe măsură ce căuta și studia mai mult, avea tot mai multe întrebări la care nu primea răspunsuri convingătoare.

În anul 1994, în Șimleu Silvaniei a demarat un curs de Yoga. La vremea respectivă Dan habar nu avea cu ce se ocupă Yoga. El credea că Yoga este doar o gimnastică ciudată, care poate fi realizată doar de contorsioniști. Nu știa că Yoga este un sistem de transformare spirituală.

În Noiembrie 1994 a fost invitat insistent să participe la o conferință Yoga. Nu prea avea chef, dar insistența persoanei care l-a invitat l-a adus în situația de a nu putea refuza. Conferința a început cu o meditație cu energia timpului. A închis ochii, s-a făcut lumină și s-a dizolvat din nou în acea lumină alb-strălucitoare și a trăit o stare asemănătoare cu cea trăită în anul 1990. A fost extrem de surprins. Și-a spus în sinea lui că dacă pe un fond creștin și pe unul yoghin a trăit aceeași stare, între creștinism și yoga trebuie să existe o legătură. Și într-adevăr anii ce au urmat i-au arătat că Yoga și creștinismul sunt nu doar compatibile ci strâns interconectate. Yoga nu este corelată neaparat cu o religie ci este o Știință a spiritului, un sistem de tehnici de transformare spirituală care poate fi utilizat cu succes în orice context spiritual. Exact cum Matematica se regăsește în orice știință și Yoga se regăsește în orice formă de spiritualitate, este limbajul primordial al spiritualității.

La acea conferință și în toate cele care au urmat, a monopolizat secțiunea de întrebări. Pentru prima dată întrebările lui au început să primească răspunsuri convingătoare, satisfăcătoare, despre care simţea că sunt adevărate.

S-a înscris la cursul de Yoga și a început să practice tehnicile corporale, tehnicile de respirație și meditația (practica lui favorită, în special Laya Yoga).

O anumită conjuctură a vieții, în care a suferit profund, i-a pus clar în evidență limitările și a decis să se transforme radical. A început să practice tehnicile cu o dedicare totală, uneori câte 10-14 ore zilnic. Pentru el, această luptă cu limtările, era o luptă pe viată și pe moarte. A început să experimenteze, tot mai frecvent, treziri ale energiei Kundalini, stări de conștiință cosmică (samadhi) culminând cu mai multe stari de bhava samadhi (extazul cu ”ochii deschiși”). Pe 23 Mai 1997, eforturile sale au fost rasplătite prin atingerea unei realizări spirituale extraordinare, trezirea energiei Kundalini (trezirea permanentă). Trezirea energiei Kundalini este echivalentul trezirii Infinitului în ființa noastră, iar această experiență a marcat trezirea Sufletului si Revelarea Sinelui (iluminarea spirituală (îndumnezeirea) nu este un eveniment ci un proces progresiv ce demarează cu trezirea sufletului și se desăvârșește prin realizarea Sinelui Suprem Atman).

Pentru Dan experiența trezirii energiei Kundalini a fost una extrem de intensă. După această experiență, timp de 3 luni nu a mai dormit aproape deloc și a experimentat aproape permanent o stare de extaz divin (samadhi). În anii ce au urmat acest proces i-a oferit lui Dan o multime de experiențe extraordinare, dar și provocări pe măsură. Despre toate acestea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, intenționează să scrie o carte.

În cei 19 ani scurși de la trezirea energiei Kundalini, Dan a aprofundat acest proces și a putut atinge etapele mai profunde ale procesului de iluminare – trezirea cosmică a energiei Kundalini, revelarea Sinelui etc., însă procesul continuă…

În perioada ce a urmat, în afara diferitelor forme de yoga (hatha yoga, kundalini yoga, kriya yoga, karma yoga, bhakti yoga, jnana yoga, raja yoga etc), a început să studieze (și să practice) și alte tradiții spirituale: Șivaismul din Kașmir, Taoismul, Alchimia, Eneagrama, Zen, Huna etc. Tradiția spirituală cu care rezonează cel mai bine este Șivaismul din Kașmir.

Timp de 9 ani a fost instructor yoga într-o altă școală, însă acum dezvoltă propriul curs de yoga – Spanda Yoga, axul central al Spanda Project.

În anul 1997, chiar cu ocazia zilei sale de naștere, a demarat relația de cuplu cu Simona Dărăbant, pe care el o consideră sufletul său pereche. Au pornit împreună pe calea evoluției spirituale în cuplu. În această relație Dan și Simona au experimentat unele dintre cele mai profunde și extraordinare stări și trăiri pe care niște ființe umane pot să le experimenteze.

În 2005 a devenit întreprinzător. A demarat o afacere network marketing în domeniul Wellness pe care o mai construiește și în ziua de azi. La început a fost cam paralel cu subiectul, pentru că ceea ce el ştia să facă era să mediteze. Treptat, a început să învețe niște lucruri noi care i-au permis să dezvolte afacerea peste tot prin țară și chiar în mai multe țări. Experiența antreprenoriatului l-a ajutat enorm pentru că i-a dezvoltat o fațetă a ființei care rămăsese într-o stare latentă și i-a permis să se apropie tot mai mult de ceea ce se numește echilibrul între material și spiritual. Această experiență l-a ajutat mai târziu când a demarat Spanda Project.

În perioada de după anul 2005 a investit enorm în partea de dezvoltare personală și leadership. A citit foarte multe cărți și a participat la sute de seminarii, conferințe, workshop-uri și cursuri pe aceste teme. A cunoscut personal lideri globali (oameni care au atins succesul la un nivel extrem de înalt) din domeniul afacerilor și și-a dat seama că mulți dintre ei sunt mai dezvoltați spiritual decât mulți dintre cei care pretind că sunt pe o cale spirituală. În procesul de atingere a succesului (pe orice domeniu) se produce o transformare lăuntrică, inclusiv pe domeniul spiritual. În proiectul Spanda a introdus unele elemente, extrem de importante și utile, pe care le-a învățat de la acești lideri. În tradiția Huna (tradiția hawaiană – extrem de profundă) se spune: ”binecuvântează acele lucruri pe care ți le dorești”. Dacă tu îți dorești succesul binecuvântează acele persoane care deja au atins succesul.

Și-a creat treptat o echipă de sute de parteneri (în business) echipă pentru care a fost prieten, trainer, mentor și coach. Astfel a putut să-și dezvolte abilitățile de lider, atât de importante în dezvoltarea oricărui proiect.

În anul 2012 s-a confruntat cu o situatie care parea foarte grava. A fost cea mai neplăcută și dură experiență pe care a avut-o în această existență. Pentru prima dată în viață era pus (cel putin teoretic, pentru ca in realitate lucrurile stateau altfel) în fața perpectivei de a părăsi această lume. Nu e o perspectivă foarte plăcută chiar si in conditiile in care esti constient ca moartea e doar o tranzitie, ca tu nu esti corpul fizic.

După ce a trecut cu bine de această experiență a început să aprecieze altfel viața. Spune: ”În fiecare dimineață sunt recunoscător pentru că mi se oferă încă o zi de viață, încă o șansă de a continua și aprofunda procesul de cunoaștere de sine, încă o șansă de a savura frumusețea creației”. Atunci a decis că va demara proiectul pe care l-a tot amânat ani de zile, un proiect în care să împărtășească oamenilor experiența bogată pe care a acumulat-o atât în plan spiritual cât și în plan social/antreprenorial. A înțeles că e important să nu amânăm lucrurile pentru că ”ziua de mâine este doar o posibilitate, nu o certitudine”. Așa că în 2013 a demarat Spanda Project.

Începând cu anul 2010 a devenit tot mai interesat de ceea ce înseamnă Mintea și în special Mintea Subconștientă (Subconștientul). A studiat foarte mult despre acest subiect și a practicat diverse tehnici pentru a se convinge, prin experiență directă, de faptul că funcționează. I-a fost ușor să integreze informațiile deoarece, în experiențele sale spirituale, s-a confruntat în permanență cu lucruri care ţin de zona subconștientă a ființei.

De asemenea, în ultimii ani a devenit extrem de interesat de două științe noi, științe de frontieră, Fizica Cuantică și Epigenetica, care nu numai că nu vin în contradicție cu tradițiile spirituale, ci chiar dovedesc (într-un mod științific) că ceea ce afirmă tradițiile spirituale de mii de ani este adevărat. Practic a urmărit să coreleze descoperirile științifice de ultimă oră cu tradițiile spirituale milenare și să le implementeze în Spanda Project.

”Urmăresc să dezvolt Spanda Project pentru că știu că prin intermediul acestui proiect voi schimba în bine viața a mii și mii de oameni, ajutâdu-i să-și conștientizeze și să-și utilizeze potețialul infinit cu care au fost înzestrați. Acesta este proiectul meu de suflet și ține de menirea mea spirituală din această viață. Simt că tot ceea ce am realizat până acum în viață a avut scopul de a mă pregăti pentru acest proiect și vă invit cu drag să mă însoţiţi pe această cale a cunoașterii de Sine.” – Dan Oros

Vizionează următorul videoclip, care reprezintă un fel de mesaj, care îl ghidează în ceea ce realizează zi de zi…

I was Here (Am fost Aici) !!!

Dan Oros

Cluj-Napoca

Tel: 0744 557 912

atma_ananda@spandaproject.ro

SC SPANDA PROJECT SRL

CUI: 31746087

J12/1852/2013

Trainer autorizat, conform standardului ocupational FORMATOR, COR 242401